Σενάρια κουρέματος του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα αποφασίσει να αν��διαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομ��σματικό Ταμείο, γράφει το International Financing Review (IFR), η εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του Reuters.

Έτσι, για πρώτη φορά τίθεται υπό αμφισβήτηση το έως τώρα αδιαμφισβήτητο στάτους του προτιμώμενου πιστωτή (δηλαδή αυτού που πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις default), που πάντα επέμενε να έχει το ΔΝΤ, για να συμμετάσχει σε κρατικές διασώσεις.

Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του λεγόμενου OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδας.

“Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο”, λέει δικηγόρος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. “Η Ευρώπη θα πει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν”.

Αυτή είναι η τραγωδία της απόφασης του Strauss-Kahn να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δώσουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης. Και για αυτό το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή του ΔΝΤ βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο”, σημειώνει ο ίδιος δικηγόρος, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του Ταμείου, επί των ημερών του οποίου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ελληνική διάσωση.

Ο Lee Buchheit, ειδικός στις αναδιαρθρώσεις χρεών, που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι το OSI (η αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης) είναι απλά θέμα χρόνου για τις καταχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό γιατί έπειτα από το περσινό PSI, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί μόλις στο 10% του συνολικού ποσού των 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012) που βαραίνει τη χώρα.

Όμως, το συνολικό ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο και να εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top