ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για τον κατώτατο μισθό και όχι μόνο

​Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση εργοδοτών και συνδικάτων για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση είναι απόντες η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ». Επίσης, δεν έχει προσέλθει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που έως αργά χθες δεν είχε οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του, επικαλούμενος τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Και ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη της κατοχύρωσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και προστασίας της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο της σύμβασης, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις των κοινωνικών εταίρων.

Οι εργοδοτικοί φορείς λένε «ΟΧΙ» στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ζητά η ΓΣΕΕ, καθώς και σε κάθε επιβάρυνση άμεση ή έμμεση του κόστους εργασίας.

Η ΓΣΕΕ αντιπροτείνει την υπογραφή συμφωνίας σε ό,τι αφορά θεσμικούς όρους της σύμβασης, όπως είναι οι άδειες λοχείας ή θανάτου, καθώς και να επισκεφτούν όλοι μαζί τον πρωθυπουργό, ζητώντας να καταστεί και πάλι υποχρεωτική η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων.

Σημειώνεται πάντως για πρώτη φορά και μετά από σχεδόν 100 χρόνια η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και ενώ η μετενέργεια της προηγούμενης λήγει στις 14 Μαΐου, αφήνοντας ακάλυπτους περισσότερους από 350.000 ανειδίκευτους εργαζόμενους που προστατεύονταν από τις ρυθμίσεις που περιλάμβανε.

Στον «αέρα» κινδυνεύει ��α βρεθεί και ο θεσμός της Διαιτησίας, αφού οι διαιτητικές αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top