Στουρνάρας: Ξεκινά η ανάκαμψη από το 2014! Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα αν κάνουμε αυτά που πρέπει

Νέα συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ για όλα τα καυτά θέματα της χώρας-ΒΙΝΤΕΟ

​Πεπεισμένος πως η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014 εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως ΔΕΝ θα υπάρξουν νέα μέτρα αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα .

«Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει α��άγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, ο κος Στουρνάρας εξέφρασε την αντίθεσή του με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν αληθεύει ότι μπορούμε να είμαστε εντός του ευρώ αλλά εκτός του μνημονίου» και πρόσθεσε «το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Ακόμη και τώρα πετυχαίνουμε βελτιώσεις με σκληρή διαπραγμάτευση».

Μιλώντας στην εκπομπή ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και στους δημοσιογράφους, Γιώργο Κουβαρά και Μανώλη Σταυρουλάκη, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της φοροδιαφυγής σημειώνοντας: «Θα θέλαμε πιο καλά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, στη δική μας κυβέρνηση θα πρέπει να σας πω ότι πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Κάνουμε ότι μπορούμε . Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας».

«Θα θέλαμε να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας για αυτό και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση»

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του ελλη��ικού προγράμματος ο κος Στουρνάρας επεσήμανε πως «έχουμε ήδη πάρει 2 χρόνια παράταση» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους ευρωπαίους εταίρους για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

«Προγραμματίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων πάνω από 1,5 δις ευρώ. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει χαλάρωση της λιτότητας.

«Τα οικονομικά μέτρα (εννοεί που πήρε η Ελλάδα) ήταν πολύ μεγαλύτερα από τους δημοσιονομικούς στόχους όμως ΕΕ και Νομισματικό ταμείο είχαν ενιαία φωνή. Χαλάρωση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τα ελλείμματα ειδικά σε χώρες που είναι σε πρό��ραμμα. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι ευπρόσδεκτο που και άλλες φωνές στην Ευρώπη έχουν ενωθεί με τη δική μας. Τονίζουμε σε κάθε Eurgroup πως ποτέ άλλοτε δεν πήρε χώρα τόσα πολλά μέτρα όσα η Ελλάδα εν καιρώ ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

«Μόνο με θετικό πλεόνασμα θα πετύχουμε μείωση του χρέους»

«Στόχος μας να πετύχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Αν όμως πετύχουμε θετικό πλεόνασμα , τότε και μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε μείωση του χρέους. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» τόνισε ο υπουργός

Ο κος Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως από την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν να διαφαίνονται σημάδια ανά��αμψης, υπογραμμίζοντας πως το κλίμα στο εξωτερικό για τη χώρα μας έχει ήδη αντιστραφεί.

«Στους ανέργους λέω ότι υπάρχει ελπίδα»

Στο ερώτημα τι θα έλεγε σήμερα σε έναν άνεργο απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα θα προσπαθούσα να του βρω μια δουλειά. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει ελπίδα». Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν 2,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα για μετεκπαίδευση ανέργων και επιδόματα ανεργίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

«Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων»

Για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέφερε ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά με τις συνταξιοδοτήσεις και το μέτρο: 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, προσθέτοντας πως αν συνεχιστούν η μείωση θα είναι πάνω από 150.000. Ανέφερε επίσης, πως η αξιολόγηση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του κάθε υπαλλήλου από δω και στο εξής.

«Ετοιμάζουμε σχέδιο δράσης για την μετά μνημονίου εποχή»

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο ο κος Στουρνάρας τόνισε: «Το έχουμε ξεκινήσει ήδη. Έχουμε αναθέσει σε δεξαμενές σκέψεις και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και σύντομα θα έχουμε ένα σχέδιο δράσης και όταν με το καλό βγούμε στις αγορές δεν χρειαζόμαστε καν και τα σχέδια τ��ς τρόικας». Και πρόσθεσε:

«Δεν ξέρω αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ εστίασης τον Ιούνιο»

Όσον αφορά το ΦΠΑ εστίασης και το αν θα υπάρξει μείωση μέσα στον Ιούνιο ο κος Στουρνάρας είπε: «Δεν το γνωρίζω. Αν δημοσιονομικά πάμε καλά, τότε μπορούμε να θέσουμε ζητήματα. Αυτό όμως θα κριθεί, δεν μπορούμε από τώρα να πούμε, διότι δεν είναι μόνο η μείωση του ΦΠΑ. Υπάρχουν και άλλοι στόχοι, κοινωνικοί, για παράδειγμα. Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση σύμφωνα με την συμφωνία θα το ξαναδούμε τον Ιούνιο».¨

«Στόχος μου να πετύχω ως ΥΠΟΙΚ και να έχω τη στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης»

Αναφορικά με το δικό του πολιτικό επόμενο βήμα ο κος Στουρνάρας , τόνισε: «Έχω πολύ μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά μου δεν βλέπω πέρα από τον ορίζοντα αυτό. Πρέπει να πετύχω αυτό που κάνω τώρα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα» και πρόσθεσε «επιδίωξή μου είναι να συνεχίσω να έχω τη στήριξη και των τριών κομμάτων, όπως την έχω τώρα»

«Είμαστε φίλοι με τον πρωθυπουργό»

Ο κος Στουρνάρας εξομολογήθηκε πως τη μεγαλύτερη στήριξη του την παρέχει ο πρωθυπουργός με τον οποίο όπως είπε έχουν γίνει φίλοι

«Αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη στήριξη μου τη δίνει ο Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο έχουμε γίνει φίλοι. Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενώνει με τον Αντώνη Σαμαρά είναι η επιθυμία μας να σωθεί η χώρα, να σταθεί στα πόδια της. Ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος αν πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές»

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών ο κος Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός: «Θα ήταν μεγάλο λάθος οι πρόωρες εκλογές. Πρέπει να τραβήξουμε μέχρι τέλους».

Βίντεο NET ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top