Στουρνάρας: Έχουμε καταβάλλει οφειλές 3,7 δισ ευρώ!

Για ποιους και γιατί φρενάρει η απορρόφηση της χρηματοδότησης

Στουρνάρας: Έχουμε καταβάλλει οφειλές 3,7 δισ ευρώ!

​Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να δοθεί ταμειακή ανάσα στις επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε «έχουμε ήδη αρχίσει να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ».

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία το υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων, ύψους 8 δισ. ευρώ, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων 3,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 77,5% των αιτημάτων που εκκρεμούν.

Υπό αξιολόγηση βρίσκονται αιτήματα για χρηματοδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ. Ενώ το πρώτο 4μηνο στην πραγματική οικονομία έφτασαν 2,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης «φρενάρουν» την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κάποιων δήμων που δεν έχουν καταρτίσει καν προϋπολογισμούς έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποδέσμευση των χρημάτων αλλά και οι περιπτώσεις του ΕΟΤ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΛΠΝΟ για τους οποίους έχει ζητηθεί δημοσιονομικός έλεγχος από τις εποπτεύουσες αρχές.

Βίντεο star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top