Χρόνια Πολλά ιδιωτικέ υπάλληλε! Ο Χριστός Ανέστη... αλλά ο μισθός σου ξανασταυρώνεται !

Μειώνονται οι αμοιβές,κόβονται επιδόματα και καταργούνται βασικές παροχές

​Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να ανοίξει ο δρόμος κινητικότητας και διαθεσιμότητας, στον ιδιωτικό τομέα νέα βάσανα ξεκινούν, καθώς μειώνονται εκ νέου οι μισθοί μέχρι και 35%!!! Αυτό σηματοδοτεί η λήξη, στις 14 Μαΐου, της ισχύουσας μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και δεκάδων κλαδικών συμβάσεων.

Οι μειώσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 350.000 εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα προέλθουν από την κατάργηση του επιδόματος γάμου 10% και μιας σειράς άλλων επιδομάτων (τεχνικό επίδομα, επίδομα ειδικών συνθηκών, διαχειριστικών λαθών, επίδομα προϋπολογισμού και ισολογισμού, εξο��άλυνσης, επίδομα διευθυντή κ.ά.) που εντάσσονται στην έννοια των κανονιστικών όρων σε συμβάσεις εργασίας που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, στο εξής, εργοδότες και επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο για την καταβολή του βασικού μισθού της κάθε σύμβασης και τέσσερα μόνο επιδόματα, τα οποία είναι προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτό προβλέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να υποστούν κατ’ αρχήν μείωση αποδοχών από 10% έως και 35%, μέσω της διαδικασίας ολοκλήρωσης της μετενέργειας για την Εθνική και 45 κλαδικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, που λήγουν, θίγο��ται μεταξύ άλλων οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρείες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, στους γεωπόνους και στους ηλεκτροτεχνίτες.

Με τη λήξη των συμβάσεων, παροχές που είναι πιθανό να καταργηθούν είναι: άδεια γάμου, άδεια γεννήσεως τέκνου, μητρότητας, επίδομα λοχεία��, άδεια θηλασμού, άδεια φροντίδας παιδιών, γονική άδεια ανατροφής, άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, γονική άδεια ανάδοχων γονέων, άδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών, άδεια εξετάσεων σε μεταπτυχιακ��ύς φοιτητές, ετήσια κανονική άδεια, επιπλέον άδεια ανάπαυσης, άδεια λόγω AIDS, άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης, άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, μονογενεϊκές οικογένειες, άδεια γονέα με παιδί με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης, άδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις και συμπληρωματικές διατάξεις περί αδειών!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top