Το ΔΝΤ μας ρίχνει άκυρο σε φοροδιαφυγή, Δημόσιο και κλειστά επαγγέλματα

"Το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό"

​Πριν προλάβουμε να χαρούμε τα «μπράβο» του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η νέα ολοκληρωμένη έκθεση του ταμείου έρχεται να μας προσγειώσει απότομα στην σκληρή πραγματικότητα.

«Συνεχίστε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είναι η εντολή του ΔΝΤ στην έκθεσή που δημοσιοποίησε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης αντιπροσωπείας του στη χώρα.

Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες ��ροσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προ��αρμογής», τονίζει το ΔΝΤ. «Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει "εξαιρετική" πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει "ιδιαίτερα υψηλό", σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί», επισημαίνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020.

«Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους»

Τέλος, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τέλος διασωθέν το Δημόσιο από το κόστος της προσαρμογής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το βάρος της κρίσης το σήκωσε ο ιδιωτικός τομέας: «Αν και η επανισορρόπηση της οικονομίας έχει αιτιακά συσχετισθεί με μεγάλη άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει διασωθεί, λόγω ενός ταμπού στις απολύσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top