Τι δώρο θα μας κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Ο «νονός» Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει κάτι με τα επιτόκια!

​Την «ανάσταση» των αγορών θα επιδιώξει να φέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να μειώσει σήμερα το βασικό επιτόκιο της, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βυθίζεται στην ύφεση και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα, που έγινε μεταξύ 76 οικονομολόγων έδειξε ότι μία μικρή πλειοψηφία τους προέβλεπε μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50% από 0,75%.

Σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg μεταξύ 70 οικονομολόγων, οι 44 από αυτούς προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Αν και όπως δείχνουν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης μια μείωση επιτοκίου ίσως να ήταν αναγκαία, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η μείωση αυτή θα συνέβαλε σημαντικά στην ώθηση των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης. Αυτός ο προβληματισμός μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να οδηγήσει σε διαφορετικές απόψεις στο ΔΣ της τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο ��ήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της τράπεζας να δράσει, εφόσον θα υπήρχε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια, αν έπρεπε να λάβει υπόψη της μόνο τη Γερμανία.

Όπως όλα δείχνουν μία μείωση του επιτοκίου θα είναι ωστόσο το πιθανότερο αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που είναι σε εξέλιξη στην Μπρατισλάβα.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν ωφελείται στον ίδιο βαθμό (όπως ο Βορράς) από τα πολ�� χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζές του χρεώνουν με υψηλότερα επιτόκια τα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από ότι οι τράπεζες στον Βορρά, λόγω του υψηλότερου κόστους που έχουν για την άντληση κεφαλαίων και των υψηλότερων πιστωτικών κινδύνων. Η ΕΚΤ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές από τον τραπεζικό δανεισμό. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι εξετάζει προτάσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, αλλά δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top