Νέα μέτρα ενόψει; Μαύρη τρύπα 1,4 δισ. στα ταμεία από την απόφαση-βόμβα για τα αυθαίρετα!

Στον «αέρα» 450.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν σπεύσει για τακτοποίηση

Στον «αέρα» μένουν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έσπευσαν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ο οποίος είχε εκπονηθεί όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο αντισυνταγμ��τικό δημιουργεί μια «τρύπα» στα δημόσια έσοδα της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, από τα πρόστιμα που καταβληθήκαν ή έχουν βεβαιωθεί και είναι προς πληρωμή, και γίνεται… προάγγελος νέων μέτρων.

Οι συνέπειες από τη εξέλιξη αυτή είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να αποτιμηθούν άμεσα. Εκτός από την επίπτωση στα δημόσια έσοδα που μπορεί να σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, δημιουργείται θέμα με όποιο συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ολοκληρώθηκε από την ισχύ του επίμαχου νόμου, εμπεριέχει δικαιολογητικά με βάση το Ν. 4014 και τα οποία μάλιστα ο πολίτης τα έχει χρυσοπληρώσει στους μηχανικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον νόμο 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία. Στα ταμεία του Δημοσίου έχουν μπει περί τα 801.600 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκατ., ενώ οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top