Απόφαση-ΒΟΜΒΑ για τα αυθαίρετα από το ΣτΕ

Στον «αέρα» χιλιάδες ιδιοκτήτες

Απόφαση-ΒΟΜΒΑ για τα αυθαίρετα από το ΣτΕ

​Τα «πάνω κάτω» φέρνει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς και τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, καθώς η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο (4014/2011) για την τακτοποίηση των παράνομων κτισμάτων!

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Την ίδια ώρα, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση και το εάν θα καταβληθούν αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σημειώνεται ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top