Ανοίγει η κάνουλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αύριο!

Ρευστότητα στην αγορά μέσω δανείων συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ!

Ανοίγει η κάνουλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αύριο!

Από αύριο θα μπορούν να αναζητούν στις 14 συμβεβλημένες τράπεζες οι ενδιαφερόμενοι τα δάνεια 550 εκατ. ευρώ που διαθέτει το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ.

Την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προανήγγειλε -μαζί με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκο- και δύο ακόμη δράσεις:

- δάνεια για επιχειρηματίες στην εστίαση (μηδενικό επιτόκιο για νησιά κάτω τω ν 3.100 κατοίκων και 2,8% επιτόκιο για τις υπόλοιπες περιοχές)

- νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας.

Επίσης προωθούνται αλλαγές στο "Εξοικονομώ κατ Οίκον" με επιτάχυνση πληρωμών δικαιούχων και εξέταση δυνατότητας μη λήψης δανείου.

Όπως ανακοινώθηκε ουσιαστικά από αύριο ξεκινά το Ταμείο Δανειοδοτήσεων «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» και στόχος είναι η παροχή δανείων κεφαλαίου κινήσεως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της επικράτειας, όλων των κλάδων υφιστάμενων και υπό σύσταση.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεπένδυσης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, θα καλύψουν- ισόποσα με το νέο Ταμείο- το 50% των δανείων που θα χορηγηθούν, το συνολικό ύψος των οποίων θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο μέσω του ΕΤΕΑΝ μετέχει με 275 εκατ ευρώ (άτοκα δάνεια) και οι τράπεζες με 275 εκατ ευρώ (αν και όπως ειπώθηκε δεσμεύθηκαν να παρέχουν δάνεια 330 εκατ ευρώ). Το επιτόκιο που αναμένεται από πλευράς υπουργείου να δίνουν οι τράπεζες για το μερίδιό τους είναι 8- 8,5% και έτσι μεσοσταθμικά το τελικό επιτόκιο δανεισμού υπολογίζεται περί το 4,5%, αν και αυτό θα φανεί στην πράξη από τις προσφορές των τραπεζών στους υποψήφιους δανειολήπτες.

Οι τράπεζες που μετέχουν είναι:

1. ALPHA BANK

2. ATTICA BANK

3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

4. EFG EUROBANK SA

5. NEA PROTON BANK

6. ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

7. PROBANK A.E.

8. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

9. ��ΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

11. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

13. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

14. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top