Προλάβετε! «Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση οφειλών» λέει το υπουργείο Εργασίας!

Ποιες τροποποιήσεις έγιναν και ποιους αφορούν

Τροποποιήσεις στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών έφερε το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας αφενός να μπλοκάρει τους μεγαλοοφειλέτες, αφετέρου να καταστήσει σαφές ότι όντως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης. Οπότε… προλάβετε!

Οι αλλαγές που έγιναν με φόντο την κάκιστη κατάσταση των ταμείων και αφορούν κυρίως τη ρύθμιση της αποκαλούμενης νέας αρχής προβλέπουν τα εξής:

- Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, το φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον δηλώσει αδυναμία εξόφλησης σε 48 δόσεις, θα μπορεί να εξοφλήσει βάσει του εισοδήματός του έως και σε 100 δόσεις ή με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

- Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι υπόχρεοι θα περνούν από κόσκινο ανεξάρτητου εκτιμητή, που θα εξετάζει όλες τις υποχρεώσεις προς το κράτος και τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη αλλά και τα αποτελέσματα της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το Δημόσιο (ρύθμιση προς τις εφορίες).

- Σε περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή ΔΕΝ θα υπάγεται σε ρύθμιση και θα γίνεται αμέσως απαιτητή. Η σχετική πρόβλεψη ισχύει και για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

- Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση της «νέας αρχής» θα έχουν τελικά όσοι καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές από 1η/1/2013 έως την έναρξη ισχύος του νόμου και όχι έως τις 31/3/2013

- Στην περίπτωση απώλειας της ρύθμισης -είτε της πάγιας είτε της «νέας αρχής»- θα καθίσταται απαιτητό όχι μόνο το υπόλοιπο της οφειλής αλλά και οι προηγούμενες προσαυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μετάβαση από τη ρύθμιση της «νέας αρχής» στην πάγια ρύθμιση δεν θα επιτρέπεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top