Όλοι εναντίον όλων και ΠΑΣΟΚ εναντίον Στουρνάρα στη Βουλή

«Αγκάθι» οι τροπολογίες και εσωκομματική κόντρα για το… ψωμί στη ΝΔ

Όλοι εναντίον όλων  και ΠΑΣΟΚ εναντίον  Στουρνάρα στη Βουλή
Με αναμέτρηση «όλων εναντίον όλων» μοιάζει η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η οποία ξεκινά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αύριο, μετά από την αποδοχή του σχετικού χαρακτήρα της από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προηγουμένως. Το ίδιο πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή, με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ανάμεσα σε όλες τις άλλες επιμέρους διαμάχες κόντρα έχει ξεσπάσει και μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα κα�� του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των επιφυλάξεών του στην ένταξη των τροπολογιών του κόμματος του Ε. Βενιζέλου για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή συνεχίστηκε η διαμάχη για τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως επίσης για το περιεχόμενό του.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου ανέφερε ότι «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού» το πολυνομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που το φως αχνοφέγγει ... παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...».

Τους ισχυρισμούς της αντέκρουσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, «δεν έχουν καν μακρινή σχέση με οιαδήποτε σοβαρή οικονομική ανάλυση». Όπως επίσης διερωτήθηκε «το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, αρχικά ο κ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε ότι στην περίπτωση που δεν ενταχθεί στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου θα εξετάσει την ένταξή τους σε προσεχές νομοσχέδιο. Ο κ. Φ. Σαχινίδης όταν ρωτήθηκε όμως από τους δημοσιογράφους εάν τους καλύπτει κάτι τέτοιο απάντησε αρνητικά, ενώ επιθετικός για το ίδιο ζήτημα ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κιοτέψαμε 3 χρόνια» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση με συγκεκριμένους όρους.

Τελικά η κρίση για το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει να βαίνει προς εκτόνωση, ύστερα από σχετική εντολή του Μεγάρου Μαξίμου να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ενσωματωθούν οι τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το ΠΑΣΟΚ εξετάζει το κόστος της τροπολογίας.

Ένταση προκλήθηκε και στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τις ρυθμίσεις bake off, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει αντίθετος στην πώληση προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης και τον κ. Σκορδά να δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, και να διαβεβαιώνει ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα μειωθεί η τιμή του ψωμιού.

Σημείο τριβής με την κυβέρνηση υπήρξε για το ΠΑΣΟΚ και η επέκταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, μαζί με άλλες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος μίλησε ια «ρυθμίσεις που βαφτίζονται υποχρεώσεις» και διέκρινε πίσω απ' τη ρύθμιση για τους λογιστές, «τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρείες».

Αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπήρξαν και από τη ΔΗΜΑΡ. Η βουλευτής της κ. Ξυροτήρη π.χ. ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ίδια, αν και χαιρέτισε το «κλείσιμο του κύκλου αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την «πλήρη διάλυση του δικαίου άσκησης των επαγγελμάτων στην Ελλάδα». Ο κ. Στουρνάρας αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την πρόταση, αλλά εφόσον εξετάσει κατά πόσον είναι εφικτή η εφαρμογή της.

Παράθυρο κατάργησης του ειδικού τέλους των ακινήτων για τα χαμηλά εισοδήματα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων των χαμηλών εισοδημάτων ο κ. Στουρνάρας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα εξετάσει την πρόταση να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Eurostat.

​​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top