Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα! Ο 9μηνος «Γολγοθάς» των φορολογουμένων

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει 5,9 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία

Ακόμα πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, οδηγεί τους πολίτες στα ταμεία της εφορίας προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ρυθμίσεων οφειλών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ο Γολγοθάς των φορολογουμένων, έχει χρονικό ορίζονται 9 μηνών και περιλαμβάνει τους εξής φόρους:

ΕΕΤΑ: Πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ του χαρατσι��ύ και του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί το 2014. Για το 2013 το ΕΕΤΑ θα υπολογιστεί όπως ακριβώς και το χαράτσι και θα καταβληθεί μέσω ΔΕΗ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τελευταία τον Φεβρουάριο.
Περίπου 5.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 να καταβάλλουν 1,9 δισ. ευρώ.

Όπως προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο:
*Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.
*Θα είναι αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, αφού πλέον θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου και όχι με 3 ευρώ το τ.μ.
*Θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις επιχειρήσεις.
*Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν "εργοταξιακό" ρεύμα.

ΦΑΠ 2011 και 2012: Αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους και η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει από Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις και ο συντελεστής φορολόγησης είναι κλιμακωτός (από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακ��νήτων κάθε υπόχρεου). Σύμφωνα με τις διατάξει του Πολυνομοσχεδίου η ελάχιστη δυνατή δόση είναι 50 ευρώ.

ΦΑΠ 2013: Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει την αποστολή των σημειωμάτων από το Φθινόπωρο.
Φόρος εισοδήματος: Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών που για τους περισσότερους θα προβλέπουν την καταβολή φόρων. Το ποσό μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαί��ς δόσεις και τα πρώτα εκκαθαριστικά θα σταλούν τον Ιούλιο.

Τέλη Κυκλοφορίας: Στο τελευταίο δίμηνο του 2013 οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η νέα ρύθμιση προβλέπει 48 ή και απεριόριστες μηνιαίες δόσεις για όσους ενταχθούν και αποδεικνύουν ότι έχουν πραγματική αδυναμία.

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει 5,9 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία

Εντωμεταξύ έσοδα συνολικού ύψους 5,9 δισ ευρώ για την περίοδο 2013-2017 θα αποδώσουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), τη μερίδα του λέοντος θα αποφέρει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες.

Ειδικότερα:
1. Από τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες το κράτος προβλέπει ότι θα εισπράξει 2,73 δισ ευρώ στο διάστημα 2013-2017.
2. Από την εφαρμογή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι 1,9 δισ ευρώ.
3. Από τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι συνολικά 795 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2013-2016.
4. Από την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά θα αποδώσει 490 εκατ. ευρώ φέτος και το 2014.

Επίσης, το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αυξάνεται στα 6 δισ ευρώ, καθώς από την αύξηση των ωρών εργασία των δασκάλων εξοικονομούνται 103 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες της περιόδου 2013-2014.​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top