Το ΣτΕ απεφάνθη: Οριστικά συνταγματική η έκτακτη εισφορά του 2009

«Προέκυψε έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω κρίσης»

Οριστικά συνταγματική κρίθηκε μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές μάχες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ το 2009 και υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ταυτίστηκε με την άποψη του Διοικητικού Εφετείου που επίσης την είχε κρίνει συνταγματική και όχι με αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε κρίνει πως εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 78 με το οποίο «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του» και προσθέτει ότι «το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων», όπως είναι αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

Δεν ήταν φόρος. Προέκυψε από έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω κρίσης

Η Ολομέλεια (υπ΄ αριθ. 1685/2013 απόφαση) όπως και το Διοικητικό Εφετείο έκριναν αντίθετα με ισχυρή πλειοψηφία έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει στο Σύνταγμα καθώς δεν τίθεται θέμα αναδρομικής φορολόγησης.

Όπως επισημαίνουν προέκυψε η έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης και επιβλήθηκε η επίμαχη έκτακτη εισφορά «δεν είχε καν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» του οικονομικού έτους 2009 και «εύλογα θεωρήθηκαν από το νομοθέτη» ως τα πλέον πρόσφατα ασφαλή στοιχεία διαγνώσεων της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, οι αμέσως προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε σε βάρος του έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, υπολογισθείσα στα δηλωθέντα εισοδήματα, που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top