Αποκάλυψη Γερμανικού εγγράφου: Ποτέ δεν ήταν απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Βέλη εναντίον της ΕΚΤ εκτοξεύει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας

​«Σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

Σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας, ενώ αμφισβητείται εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.

Σημειώνεται πως η αναφορά της Bundesbank είναι προς στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εκφράζοντας τις ενστάσεις της σχετικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ, καθώς φοβάται πως θα φορτωθεί το κόστος των αποτυχημένων "διασώσεων" επισφαλών ομολόγων τύπου "ευρωπαϊκών subprime".

Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων (δηλ. μια μορφή καλυμμένης «εκτύπωσης» ευρώ) και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα.

«Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», προσθέτει ο κ. Βάιντμαν και διευκρινίζει ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζουμε πως στις 11 και 12 Ιουνίου, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει ακροαματική διαδικασία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top