Φόρος ακινήτων: Εξαντλήσανε τα σπίτια και φορολογούν και τα... «γιαπιά»!

Δες ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι δικαιούνται έκπτωση και τι θα γίνει με τα λάθη!

​Μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα, θα είναι φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων!!!

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.

Από το φόρο ΔΕΝ γλιτώνουν όσοι έχουν δικαιώματα πάνω σε ακίνητα που έχουν ηλεκτροδοτηθεί μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ τα πρώτα «ραβασάκια» πληρωμής θα φθάσουν στους ιδιοκτήτες τον Ιούνιο, το αργότερο τον Ιούλιο.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε ισόποσες δόσεις.

assets_LARGE_t_420_54192818.jpg

Η πρόληψη σώζει!!!

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν αίτημα στους αρμόδιους δήμους για διόρθωση των λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση, αφού ολοκληρώσουν το σχετικό έλεγχο να στείλουν τη σχετική κατάσταση με τα διορθωμένα στοιχεία στη ΔΕΗ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μάλιστα, αν διαπιστωθεί πως το λάθος στον υπολογισμό έχει γίνει με υπαιτιότητα του δήμου, τότε τη διαφορά θα τη χρεωθούν οι τελευτ��ίοι.

Και επειδή πέρυσι υπήρξαν πολλά «παρατράγουδα» με τα χαράτσια, καλό θα είναι να προλάβετε τα λάθη πριν σας έρθει ο ουρανός σφοντύλι από λογαριασμό που δεν αντιστοιχεί στα δικά σας πραγματικά στοιχεία!!!

Μέσα στο φόρο και το γιαπί, το πηλοφόρι και το μυστρί!!!

Όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα..... έτσι και αυτός ο φόρος έχει τα παράδοξα του, καθώς όπως φαίνεται από τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου ΕΤΑΑ θα πληρώνουν ακόμη και τα... γιαπιά, δηλαδή όσες οικοδομές που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής και ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα!!!

Πως υπολογίζεται το ειδικό τέλος ακινήτων

Για τον υπολογισ��ό του Ε.Ε.Τ.Α. λαμβάνονται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ή, αν δεν υπολογίστηκαν δημοτικά τέλη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου.

Τι γίνεται με τα ακίνητα για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Σε αυτή την περίπτωση , ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου.

Μείωση 15% και για ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους

Δεν υπάρχουν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την πλήρη απαλλαγή από το τέλος των ακινήτων για ανέργους, καθώς και για την καταβολή μειωμένου συντελεστή 0,5 ευρώ το τ.μ. για πολυτέκνους και αναπήρους. Και γι' αυτούς ο τελικός λογαριασμός για τον φόρο θα είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2012.

Ειδικότερα για την πλήρη απαλλαγή από το τέλος για το 2013 των μακροχρόνιων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτούμενων ανέργων, καθώς και για την καταβολή τέλους 0,50 ευρώ ανά τ.μ. για πολυτέκνους και αναπήρους θα πρέπει η κατοικία να είναι κύρια ιδιοκατοικούμενη, η τιμή ζώνης να μην υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ το τ.μ., το εμβαδόν τα 120 τ.μ. προσαυξημένο κατά 20 τ.μ. για κάθε προσ��ατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ., το οικογενειακό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος τα 12.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τα 150.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Κοινόχρηστοι χώροι

Επίσης, από το τέλος των ακινήτων απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία. κάμπινγκ κ.ά.) σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής μονάδας και σε ποσοστό 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και επι��λωμένων διαμερισμάτων.

Ποιοι απαλλάσσονται

Το ειδικό τέλος ακινήτων δεν καταβάλλεται για τα ακίνητα που έχουν βιομηχανικό ρεύμα (βιοτεχνίες, μονάδες επεξεργασίας προϊόντων κ.ά.), ενώ για τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, ο υπόχρεος στην καταβολή του τέλους μπορεί με αίτησή του στην αρμόδια Εφορία οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να ζητήσει την αποκοπή του τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τη βεβαίωσή του στην Εφορία, αφού καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του έτους 2012 και σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής το ποσό των 50 ευρώ.

ΦΩΤΟ:έθνος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top