Κύπρος: Κατατέθηκαν στη Βουλή Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση

Προβλέπεται ποινή 100 εκ. ευρώ αν τερματίσει πρόωρα τη σύμβαση!

Νωρίτερα το απόγευμα κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, το τελικό κείμενο τού Μνημονίου, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα, που αφορούν τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Στα έγγραφα, μάλιστα, προβλέπεται ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλλει 100 εκατομμύρια ευρώ «πέναλτι», σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της εικοσαετούς δανειακής σύμβασης!
Η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013, γιατί στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση του Eurogroup.
Στη συνάντηση θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τού προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Επίσης, στις 3 Μαΐου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης.
Τη Μεγάλη Τρίτη θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση το Μνημόνιο, καθώς και τα «μνημονιακά» νομοσχέδια, που προβλέπουν περικοπές μισθών των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% έως 2%.
Επίσης, οδηγούνται στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για φορολόγηση των ακινήτων, οι αλλαγές στον τομέα της υγείας, που περιλαμβάνει επιβολή τελών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πρόσληψη ωρομίσθιων, η αναθεώρηση της ΑΤΑ, καθώς και αναθεώρηση τελών, που αφορούν το Κτηματολόγιο και το αρχείο πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top