Η καλή είδηση της μέρας: Έρχεται συμψηφισμός οφειλών Δημοσίου – ιδιωτών!

Ρύθμιση για βεβαιωμένους φόρους, ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη

Η καλή είδηση της μέρας: Έρχεται συμψηφισμός οφειλών Δημοσίου – ιδιωτών!

"​Πασχαλιάτικο δωράκι" σε χιλιάδες φορολογουμένους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες στους οποίους οφείλονται χρήματα από φορείς του Δημοσίου ετοιμάζει η κυβέρνηση, προωθώντας νομοσχέδιο που θα π��οβλέπει ότι κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμη και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορεί να συμψηφίζονται με ποσά που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προχωρά με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός διμήνου.

Με τη ρύθμιση θα επιτρέπεται ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία ΝΠΙΔ κλπ.

Με τον τρόπο αυτό αφενός θα μειωθούν δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αφετέρου θα περιορισθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Τι ισχύει σήμερα με τον συμψηφισμό οφειλών προς και από το Δημόσιο;

Σήμερα, σε συμψηφισμό οφειλών προς και από το Δημόσιο - είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου - υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά, αλλά και οι παραγεγραμμένες οφειλές οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. Με απλά λόγια, σήμερα προτείνονται σε συμψηφισμό ή συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα μόνον τα χρέη που είναι βεβαιωμένα στο με στενή έννοια Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη που προέρχονται από το με στενή έννοια Δημόσιο, εφόσον υφίστανται κατά τον ίδιο χρόνο. Δηλαδή, ΔΕΝ συμψηφίζονται σε καμία περίπτωση απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΠΔΔ, τράπεζας κ.λπ.) Επίσης, ΔΕΝ συμψηφίζονται οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες), ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, δημόσιων επιχειρήσεων, νοσοκομείων που έχουν μορφή ΝΠΔΔ κ. λπ. καθ' όσον δεν υφίσταται αμοιβαιότητα.

Θετικά αποτιμά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συμψηφισμό οφειλών, εκτιμώντας ότι αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δώσει ανάσα στους φαρμακοποιούς!

«Ο ΕΟΠΠΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς της Αττικής 300 εκατ. ευρώ για φάρμακα που έχουμε προμηθεύσει στους ασφαλισμένους από το 2011 μέχρι και σήμερα και για τα οποία έχουμε ήδη καταβάλει ΦΠΑ ύψους 18 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία πληρώνουμε φόρους για εισοδήματα που ακόμη δεν έχουμε εισπράξει. Αν λοιπόν προχωρήσει η ρύθμιση για τον συμψηφισμό θα πάρουμε μια ανάσα, ειδικά ενόψει της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων για το 2012» τόνισε.

Παράδειγμα!

Για παράδειγμα, φαρμακοποιός που χρωστά στην Εφορία 20.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος 2011 και στον οποίο ο ΕΟΠΠΥ χρωστά 30.000 ευρώ (για τα οποία ο επαγγελματίας έχει ήδη καταβάλει ΦΠΑ 1.800 ευρώ) με την ενεργοποίηση της ρύθμισης δεν θα πληρώσει φόρο. Σε δεύτερη φάση είτε θα λάβει τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ είτε θα τα συμψηφίσει με μελλοντικό φόρο εισοδήματος!!!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top