Μείωση ΦΠΑ και στην οικοδομή ζητά η αγορά

Μέσα σε 5 χρόνια έχει χαθεί το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο

Εκτός από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα πάγιο αίτημα της αγοράς είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, τον (πάλαι ποτέ;) ζωτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας που έχει βυθισθεί σε βαθιά ύφεση, εν μέρει λόγω και της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια.
O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος απέστειλε, υπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν άμεσες παρεμβάσεις με στόχο την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και θεσμικού χαρακτήρα μέτρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 85% μέσα στην τελευταία οκταετία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η πτώση με ρυθμούς 35% ετησίως.
Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ενώ ο αριθμός των νέων ακινήτων που παραμένουν απούλητα υπολογίζονται σε 180.000 με 200.000.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, «οι επιχειρηματικές προοπτικές για τα προσεχή έτη για το σύνολο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αλλά και για τις χιλιάδες άλλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις κατασκευές, καθίστανται εφιαλτικές», τονίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει: «Αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τότε θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε συνολική κατάρρευση έναν κλάδο ο οποίος διαχρονικά αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα και συγχρόνως συνέβαλλε στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας».
Αναλυτικά, οι προτάσεις του ΣΒΒΕ έχουν ως εξής:
Α) Προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων
1. Άμεση μείωση του ΦΜΑ από 8% και 10% που ισχύει κλιμακωτά σήμερα, σε ένα ενιαίο 3%-5%, σε συνδυασμό με μείωση των σ��μβολαιογραφικών εξόδων.
2. Άμεση μείωση του ΦΠΑ πώλησης στις νέες άδειες στο 13%, που σημαίνει σημαντική μείωση στο κόστος αγοράς νέων ακινήτων (8%).
3. Σταδιακή εφαρμογή του ιδίου ποσοστού (13%) και στην πώληση οικοδομικών υλικών.
4. Μείωση των αντικειμενικών αξιών και εναρμόνισή τους με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, οι οποίες από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μείωση μέχρι και 35%.
5. Καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου για την κατοχή ακινήτου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και την χρήση και δεν θα αποτελεί αντικίνητρο στην απόκτηση ακινήτου
6. Παράταση για τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2015, της ισχύος της διάταξης που αφορά το «πόθεν έσχες» στην αγορά κάθε είδους ακινήτου.
7. Επαναφορά και επέκταση ισχύος μέχρι τις 31.12.2013 του Άρθρου 18 «Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων» του νόμου 3842/2010 και τροποποίηση αυτού.
Β) Προτάσεις μέτρων θεσμικού χαρακτήρα
1. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
2. Κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ) με ανάλογα κριτήρια όπως στο Μητρώο Κατασκευαστών Δημοσίων Έργων (ΜΕΕΠ).
3. Εφαρμογή και στα ιδιωτικά τεχνικά έργα των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), όπως ισχύει για τα δημόσια ��ργα από τον Οκτώβριο του 2012.
4. Μείωση των συντελεστών που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ κατά τον προσδιορισμό των ελαχίστων ενσήμων.
5. Θέσπιση ελάχιστης έκτασης για έργα εκτός σχεδίου πόλεως, ίσης με το ισοδύναμο του μέσου ελληνικού αγρού (40 στρέμματα).
6. Μαζικές κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές και βιώσιμη πολεοδόμηση με ταυτόχρονη διάνοιξη πλατειών, οδών και χώρων στάθμευσης, μετρό.
7. Σύνδεση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, που προαναφέρθηκε, και συσχετισμός του με το ενεργειακό αποτύπωμα των υφισταμένων-ολοκληρωμένων κτιρίων.
8. Θέσπιση, κατά περίπτωση, ιδιαίτερα αυξημένου ορίου ανώτατου ύψου�� κτιρίων, με παράλληλη μείωση της κάλυψης επιφανείας, ώστε να συμφέρει η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου κτιριακού δυναμικού σε επιβαρυμένες οικιστικά περιοχές.
9. Άμεση ενθάρρυνση των τραπεζών να διαθέσουν και πάλι τα κεφάλαια τους σε χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top