Δώρο Πάσχα (ναι, υπάρχει ακόμα!): Τι ισχύει, ποιοι και πότε θα το λάβουν

Υποχρεωτική αργία η Δευτέρα του Πάσχα

Άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο χαρακτηρίζει την καταβολή του δώρου Πάσχα η ΕΣΕΕ, η οποία τονίζει πως «η πληρωμή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία αναφέρει ότι τη Δευτέρα του Πάσχα (υποχρεωτική αργία) και η Τρίτη (μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, εξέδωσε διευκρινήσεις για το δώρο του Πάσχα.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ αναφέρει:

* Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.

* Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.

* Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

* Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων.

Οι κυρώσεις, συμπληρώνει η ΕΣΕΕ, προβλέπουν φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top