Δ.Αβραμόπουλος: Διεκδικούμε ενωμένοι τις Γερμανικές αποζημιώσεις

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις οφειλές της Γερμανίας»

Δ.Αβραμόπουλος: Διεκδικούμε ενωμένοι τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Αισιόδοξος πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα έχει θετική έκβαση εμφανίστηκε υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις Γερμανικές οφειλές.

«Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη. Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας πως καμία «ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από αυτές τι αξιώσεις» .«Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο» πρόσθεσε.

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες, είναι όμως περισσότερο ηθικό ζήτημα» τόνισε ο κος Αβραμόπουλος, εκτιμώντας πως δε θα υπάρξει σύγκρουση με τους Γερμανούς.

«Ένα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος. Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην καταγραφή του διαθέσιμου αρχειακού υλικού. Το θέμα άνοιγε και δεν έκλεισε. Τώρα άνοιξε για να κλείσε με θριαμβευτή τη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να προσυπογραφεί και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες μας κινήσεις. Το απόρρητο του εγγράφου δικαιολογείται επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευση εις βάρος διπλωματίας Ελλάδας» επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως απαιτείται «εθνική συναίνεση. Ενιαία εθνική θέση και γραμμή».

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά τιμής σε πολίτες και πολιτικούς που κράτησαν ζωντανό θέμα και αγωνίζ��νται μέχρι σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο του star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top