ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Για "εθνικό" θέμα έκανε λόγο ο Μανώλης Γλέζος

ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

​Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη λίγο μετά τις 10:00 η συζήτηση στη Βουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις μετά από σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στη συζήτηση θα είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, που έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Κατά την εισήγηση του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε «εθνικό» το θέμα, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να ξεκινήσει από κομματικά κίνητρα» .Ο κος Γλέζος ζήτησε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το θέμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση .

«Ήρθε η στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία μας», είπε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία χρωστάει:

α. 108,43 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισ. ευρώ.

β. 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top