ΟΠΑΠ: Ένας ο υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο τίμημα

Καταγγέλλει τις διαδικασίες ο ΣΥΡΙΖΑ, σκληρή απάντηση από κυβέρνηση

ΟΠΑΠ: Ένας ο υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο τίμημα

Μέχρι την Πέμπτη θα έχει περιθώριο το ελληνοτσεχικό επενδυτικό σχήμα Emma Delta (με συμμετοχή του ομίλου Μελισσανίδη) για να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορα΄του 33% του ΟΠΑΠ που ανήκει στο Δημόσιο.

H προσφορά της Emma Delta ήταν η μοναδική που αποσφραγίστηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης, καθώς το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα Third Point αποκλείστηκε διότι η προσφορά του περιείχε όρους που παραβίαζαν τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του ελληνοτσεχικού σχήματος (περίπου 680 εκ. ευρώ) βρίσκεται περίπου 100 εκ. ευρώ πιο χαμηλά από την αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΠ που τίθεται προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και έτσι έχει δοθεί η προθεσμία λίγων ημερών για να βελτιώσει την προσφορά του.

Καταγγέλλει τις διαδικασίες ο ΣΥΡΙΖΑ, σκληρή απάντηση από κυβέρνηση

Για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, μέσω του αμαρτωλού μάλιστα ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Το παιχνίδι για την πώληση του ΟΠΑΠ δείχνει να είναι «στημένο», γεγονός που αποδεικνύεται από το διαγωνισμό παρωδία που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει στη σημερινή μοναδική προσφορά και στο εξευτελιστικό αυτό τίμημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση ήταν άμεση και οργισμένη, τονίζοντας ότι «προκαλούν τον λαό με ανυπόστατα ψεύδη».

«Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ. Επί τέσσερις μήνες τα στοιχεία της εταιρίας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Τελικά πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους, αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα. Από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίν��ι πολλαπλά κερδισμένο. Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα. Για τη χρήση του 2012 το Δημόσιο θα εισπράξει το Μάϊο του 2013 112 εκ. Ευρώ φόρο και 62 εκατ. Ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει. Για το 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. Ευρώ ΜΟΝΟ για το πρώτο τρίμηνο!» τονίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top