Reuters: η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και τελικά θα τα καταφέρει

«Θα είναι καλύτερο το 2014» υποστηρίζει

Reuters: η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και τελικά θα τα καταφέρει

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αν και δεν πέρασε ακόμα την κρίσιμη φάση, έχει μία αξιόπιστη πορεία που μπορεί να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, εκφράζει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters Hugo Dixon, έπειτα από μία εβδομάδα στην χώρα μας.

«Παρά το γεγονός ότι η οικονομία θα είναι χάλια το 2013, το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι καλύτερη. Αλλά οι προοπτικές είναι εύθραυστες: η πολιτική κρίση θα μπορούσε ακόμα να δείξει την άσχημη πλευρά της, η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη και υπάρχει και ο κίνδυνος των εξωτερικών κλυδωνισμών» προειδοποιεί παράλληλα ο αναλυτής του Reuters.

Για τον ίδιο τα καλά νέα είναι ότι «η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά τα πήγε πολύ καλά αφότου ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο, μετά από μια περίοδο πολιτικού χάους, παρά το γεγονός ότι προωθεί εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα».

Ο Dixon παραδέχεται ότι η κεντροδεξιά ΝΔ μάχεται έρχεται σώμα με σώμα στις δημοσκοπήσεις με τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει ότι ο Α. Σαμαράς δεν έχει υποστεί την μειωμένη δημοτικότητα του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία ή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. «Εξαιτίας της αποτελεσματικής κυβέρνησης Σαμαρά, σε μεγάλο βαθμό, η τρόικα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία έκθεση προόδου της Ελλάδας. Έτσι, περισσότερα κεφάλαια διάσωσης, τα οποία μέχρι στιγμής συνολικά ανέρχονται στα 200 δις ευρώ, θα εκταμιευθούν» υποστηρίζει.

Χαρακτηρίζει ακόμα «τραυματική» την περσινή χρονιά λόγω του ενδεχομένου εγκατάλειψης του ευρώ και της συνεχιζόμενης λιτότητας που προκάλεσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5% επιπλέον φέτος, φτάνο��τας την συνολική μείωση σε περίπου 25%, με την ανεργία να φθάνει πιθανότατα στο 30% . «Αυτά είναι ζοφερά στοιχεία. Φαίνεται όμως πως η Αθήνα βαδίζει προς την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου αυτό το έτος. Με άλλα λόγια, δεν θα έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να εφαρμόσει ένα νέο γύρο λιτότητας το επόμενο έτος, έτσι ώστε και η οικονομία δεν θα πάει κόντρα στον άνεμο» τονίζει.
Ο αναλυτής του Reuters αναφέρει ακόμα ότι χρησιμοποιούνται έως και 50 δις ευρώ μετρητά για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και το κλείσιμο των μη βιώσιμων, ενώ αναφέρεται και στην προσδοκία για αύξηση των εσόδων κατά 9-10% φέτος στον τουρισμό.

«Εάν η Αθήνα παραμείνει σταθερή, υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα η ευρωζώνη να ελαφρύνει κι άλλο το φορτίο του χρέους της, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 160% του ΑΕΠ, μειώνοντας τα επιτόκια και επιμηκύνοντας τις προθεσμίες λήξης των επίσημων δανείων. Αυτό αναφέρεται ρητά στην τελευταία έκθεση της τρόικας. Η ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική πίεση» αναφέρει επίσης.

Ο αναλυτής προειδοποιεί πάντως ότι ο Α. Σαμαράς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει για τα οικονομικά της χώρας, και ότι η Αθήνα να πετυχαίνει τους στόχους του ελλείμματος επειδή οι δαπάνες είναι κάτω από το στόχο, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο των εξωτερικών κλυδωνισμών, san της Κύπρου, αν και συμπληρώνει ότι η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει «τη σφαίρα» από τη Λευκωσία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top