Κύπρος: Κούρεμα 27,5% στους λογαριασμούς που είχαν εξαιρεθεί πλήρως

Στόχος ο περιορισμός των απωλειών των καταθετών Κύπρου και Λαϊκής

Κύπρος: Κούρεμα 27,5% στους λογαριασμούς που είχαν εξαιρεθεί πλήρως

Σε συμφωνία για κούρεμα 27,5% κατέληξαν η κυπριακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Επίσης, θ�� εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως. Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Το όριο των 100.000 ευρώ, κάτω από τις οποίες δεν θα υπάρχει επέμβαση, φυσικά παραμένει.

Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής. Το όριο των 100.000 ευρώ, κάτω από τις οποίες δεν θα υπάρχει επέμβαση, παραμένει.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει σε επιστολή του ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top