ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ: ΔΕΙΤΕ τι αλλάζει με παραδείγματα!

Από 50 έως 300 ευρώ οι εκπτώσεις

Μετά από τα εξωφρενικά πο��ά που είχαν κλιθεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τώρα έρχεται ΜΕΙΩΣΗ στο χαράτσι!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχύουν μέχρι στιγμής, το ηπιότερο «χαράτσι» θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην «καρδιά» του καλοκαιριού δηλαδή μέσα στον Ιούλιο.

Από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προέκυψε αφενός η μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αφετέρου οριζόντια μείωση 15% του φόρου για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως σας έχουμε ξαναγράψει.

Δείτε παραδείγματα

Για τα μικρά ακίνητα: οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης.

Για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων: θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρόνια άνεργοι

Ευτυχώς εκείνοι θα είναι οι κερδισμένοι. Με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα πέσει στο 0,425 το τ.μ.!

Βέβαια, η οριζόντια μείωση θεωρείται έως έναν βαθμό «άδικη», με το σκεπτικό ότι από αυτήν επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, αλλά όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για ένα διαφορετικό μοντέλο μείωσης του φόρου.

Προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων από την έκπτωση στο «χαράτσι», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε σχέση με το ό, τι ίσχυε πέρυσι για το ΕΕΤΗΔΕ.

Οι χαμένοι

Συμπεριλαμβάνονται όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Εκείνοι θα υποστούν πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος.

Ο συντελεστής για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μια κατοικία 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή εκτός σχεδίου με μέση τιμή ζώνης στον δήμο που ανήκει, ύψους 1.500 ευρώ το τ.μ. ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 300 ευρώ φόρο. Πλέον ο φόρος θα υπολογιστεί με τη μέση τιμή ζώνης και θα φθάσει στα 425 ευρώ.

Επίσης αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μειωμένο κατά 15% «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ εκτός από το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διαδοχικά ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013.

Τέλος, για το τρέχον έτος τουλάχιστον τη φορολογία γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αφού η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται για το 2014 επειδή ο μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των ακινήτων αυτών στον νέο ενιαίο φόρο δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top