Ο.Ρεν: Ώρα να χαλαρώσουμε τις πολιτικές λιτότητας guys!

Σήμα χαλάρωσης της περιοριστικής πολιτικής από τον Ευρωπαίο Επίτροπο

Ο.Ρεν: Ώρα να χαλαρώσουμε τις πολιτικές λιτότητας guys!

​Σίγουρος πως η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, ώστε να βοηθήσει την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δίνοντας έτσι «σήμα» για χαλάρωσης της πολιτικής της λιτότητας, για την οποία οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις δια στόματος του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού.

«Κάνουν κήρυγμα στον προσηλυτισμένο», δήλωσε χαριτολογώντας ο Επίτροπος για τη στάση των ΗΠΑ.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε πως η Ευρωζώνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει απότομα τις δαπάνες και τον δανεισμό, όταν οι αγορές άρχισαν το 2010 να αρνούνται τη χρηματοδότηση με βιώσιμα επιτόκια σε κάποιες από τις χώρες της, από το φόβο ότι δεν θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους.

«Τώρα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας βραχυπρόθεσμα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ηπιότερη διαδρομή δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - με τη ρητή ��έσμευσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί για να οδηγήσει την περιοχή εκτός της κρίσης - αγοράζει χρόνο για να αποκαταστήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης την τάξη στα δημόσια οικονομικά τους. «Κάνουμε προσπάθειες να θέσουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά σε περισσότερο χρόνο. Είναι ορθολογική πολιτική στην παρούσα συγκυρία», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει τώρα η εμπιστοσύνη της αγοράς για να το κάνουμε αυτό, όπως βλέπετε από την πολύ επιτυχή δημοπρασία των ισπανικών ομολόγων σήμερα - με τις καλύτερες αποδόσεις από το 2010».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top