Hans-Werner Sinn: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ!

Αλλά προτείνει να επιστρέψει... αργότερα στην ευρωζώνη

Hans-Werner Sinn: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ!
Καταστροφή για τον τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στην Κύπρο ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, μιλώντας στο Open Europe. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν ήταν κάτι απρόσμενο.
Ο οικονομολόγος θεωρεί επίσης ότι είναι πιθανόν να φύγει μια χώρα-μέλος από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, «διότι ο δρόμος προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει επιλέξει, μέσω της περικοπής μισθών και της μείωσης τιμών, είναι πολύ μακρύς και βάζει πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά και στον πληθυσμό».

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια προγράμματα λιτότητας και θα είναι καταστροφή. Θα είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη και να αποκτήσει δικό της νόμισμα ώστε να ανακτήσει σχετικά γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της», τονίζει.

Η μόνη πιθανότητα για την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι να βγει από την ευρωζώνη, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά «θα πρέπει να έχει εισιτήριο επιστροφής, να μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ με μια υποτιμημένη ισοτιμία αν πληροί τους όρους ένταξης.

Αυτό θα δώσει στον πληθυσμό της ελπίδα. Θα έμπαιναν ας πούμε στο νοσοκομείο για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα επέστρεφαν υγιείς. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική».

Αυτή η λύση βέβαια δεν είναι χωρίς προβλήματα, συνεχίζει, «διότι αν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για έξοδο θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων παρόμοια με αυτήν που βλέπουμε τώρα στην Κύπρο. Όταν όμως βγεις, δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα, η δραχμή θα είναι χαμηλή, δεν θα σημειωθεί άλλη φυγή κεφαλαίων, αντιθέτως τα λεφτά που έχουν βγει στην Ελβετία θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά, θα αγοράζουν φθηνά ακίνητα, θα επανεπενδύσουν στην οικονομία».

​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top