Β.Σόιμπλε: Αν η Κύπρος χρεοκοπήσει, θα μας πάρει η μπάλα όλους!

Ζήτησε από τη Μπούντεσταγκ να υπερψηφίσει το πακέτο για τη διάσωσή της

​Από κει που απειλούσε την Κυπριακή κυβέρνηση πως αν δεν κάνει υποχωρήσεις με τα «κουρέματα» θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, τώρα κάνει τα πάντα για να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν το πακέτο διάσωσης της Μεγαλονήσου! Ο λόγος για τον τσάρο της Γερμανικής οικονομίας Β.Σόιμπλε, ο οπ��ίος μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τόνισε ότι εάν η Κύπρος δεν τύχει βοήθειας, «τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Η στήριξη προς την Κύπρο, είπε, είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα του συνόλου της ευρωζώνης.

«Αν δεν βοηθήσουμε την Κύπρο, τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει», είπε, τονίζοντας ότι στη συνέχεια, θα ακολουθούσε νέα μετάδοση του προβλήματος σε άλλα κράτη που απειλούνται με οικονομική κρίση.

Ο κος Σόιμπλε αφού ξεκαθάρισε πως το Μάιο θα δοθεί η πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις πρόνοιες που απορρέουν από το Μνημόνιο, διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων τους Γερμανούς βουλευτές ότι η βοήθεια που δίνεται στη Μεγαλόνησο από την Τρόικα δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ.

«Είναι το ανώτατο όριο», πρόσθεσε ο κος Σόιμπλε, δίνοντας τέλος στα σενάρια που ακούγονται για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα 10 δις αφορούν μόνο τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου και όχι τις δύο τράπεζες, τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα λάμβαναν έκτακτη βοήθεια από τον ELA.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της Κύπρου, που όπως είπε ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας στο νησί, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική συρρίκνωσή του.

Ο κος Σόιμπλε μίλησε ακόμη και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ζητώντας από τους βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις δύο αυτές χώρες.

Στη συνέχεια, ο κος Σόιμπλε μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πολίτες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και τώρα η Κύπρος.

«Η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι δύσκολη και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Δεν υπάρχει ωστόσο άλλη επιλογή για τις χώρες αυτές», πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουρ��ός Οικονομικών.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο του mega

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top