Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ

Αλλά για τα χρέη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης

Νέο «καμπανάκι» σήμανε το ΔΝΤ αλλά αυτή τη φορά για τα χρέη του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης.
Το 20% του εταιρικού χρέους στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι βιώσ��μο και μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μείωση των μερισμάτων και σε πώληση στοιχείων ενεργητικού, εκτιμά το ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική σταθερότητα, οι επιχειρήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα υπερχρέωσης.

"Οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης συσσώρευσαν υπερβολικό χρέος κατά τη διάρκεια της ραγδαίας πιστωτικής επέκτασης, λόγω των προσδοκιών για υψηλά κέρδη και ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες" αναφέρει το ΔΝΤ. Τώρα "αντιμετωπίζουν την πρόκληση της μείωσης του υπερβολικού χρέους σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερω�� επιτοκίων, το οποίο σχετίζεται εν μέρει με τον κατακερματισμό της χρηματοδότησης στην ζώνη του ευρώ" προσθέτει.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ περιλαμβάνει στις χώρες της περιφέρειας την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την πληρωμή τόκων, περιορίζοντας τις επενδύσεις.

"Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού – συμπεριλαμβανομένων ξένων μονάδων – για να μειώσουν τη μόχλευση, οι πωλήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα και τα κέρδη τους" επισημαίνει.

"Επιπλέον, ενδέχεται να είναι απαραίτητες επιπρόσθετες περικοπές στο λειτουργικό κόστος, τα μερίσματα και τις κεφαλαιακές δαπάνες, δημιουργώντας επιπρόσθετους κινδύνους στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη των αγορών" προειδοποιεί.

​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top