Με ένα ΚΛΙΚ βλέπεις ποια αυθαίρετα απορρίπτονται!Αν είσαι στη λίστα, τότε ετοιμάσου να ξηλωθείς

Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομούν

​Το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και πως αυτά μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν. Καλώς ή κακώς όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ όλα τα «παράνομα» κτίσματα να γίνουν νόμιμα, για αυτό και σήμερα στο star.gr αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε ποια αυθαίρετα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να υπαχθούν στη ρύθμιση:

-Σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ωστόσο, δεν αίρεται το κύρος και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

- Εντός παρόδιας στοάς.

-Εντός ζώνης διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών διάστασης ποσοστού 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια υπεραστικής συγκοινωνίας.

-Στον αιγιαλό. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις εντός του παλαιού αιγιαλού εφόσον προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού. Δεν αίρεται το κύρος και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης από το δημόσιο.

-Στη ζώνη παραλίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σωρευτικά δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και οι αυθαίρετες κατασκευές, ή χρήσεις, προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης της ζώνης. Δεν αίρεται το κύρος και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

-Στη ζώνη Α αρχαιολογικού χώρου.

-Σε αρχαιολογικό χώρο εκτό�� ζώνης Α καθώς και σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μόνον αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης.

-Σε επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίριο,

-Εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού και εντός απόστασης 20 μέτρων από τον άξονα διέλευσης αγωγών μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος άνω των 150 KW.

-Σε παραδοσιακό οικισμό, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου για τις πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές.

-Σε ρέμα και κρίσιμη παράκτια ζώνη, αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση.

-Σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση.

-Σε δημόσιο κτήμα.

-Σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο, επιτρέπεται η υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων εφόσον: 1) Υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται μέσα στον όγκο του διατηρητέου κτιρίου ή προσθήκες καθ΄ ύψος σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% της συνολικής δόμησης αυτού μετά από έγκριση του ΚΕΣΑ. 2) Υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, εφόσον δεν βρίσκονται σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο μετά από έγκριση του ΣΑ. 3) Η μεταβίβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβο��ή των δικαιολογητικών και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου.

-Σε κτίριο που είναι αρχαιολογικό μνημείο ή κηρυγμένο νεότερο μνημείο κατά τις διατάξεις του ν.3028/2000 (Α' 153)

-Σε κτίριο για το οποίο έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

-Στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να υπαχθούν και όσα αυθαίρετα βρίσκονται πάνω από το ύψος της κορυφογραμμής. Σήμερα ισχύει ότι τα αυθαίρετα που βρίσκονται λιγότερο από είκοσι μέτρα κάτω από το ύψος της κορυφογραμμής εξετάζονται από επιτροπή η οποία κρίνει αν θα υπαχθούν ή όχι και σίγουρα όχι για υπερβάσεις άνω του 5% κατ' όγκο ή δόμησης.

Τι θα γίνει με ��α εξ' αδιαιρέτου ακίνητα

Η νέα ρύθμιση φέρνει λύση και για αυθαιρεσίες που βρίσκονται σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο αν δεν υπήρχε συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Από δω και στο εξής θα μπορεί ένας εκ των συνιδιοκτητών να ζητήσει υπαγωγή στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχει ανεγείρει, εφ' όσον μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά υποβάλλει και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών και διαν��μής, στο οποίο περιγράφεται ότι θα περιέλθει ή θα περιέλθουν στην κυριότητά του τα αυθαίρετα κτίσματα που έχει ανεγείρει.

Επιπλέον, στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για όσους παρανομούν και δεν υπαχθούν στη νέα ρύθμιση καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα!

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ NOMOSXEDIO-YPEKA[1].pdfNOMOSXEDIO-YPEKA[1].pdf

Δείτε παραδείγματα για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις paradeoigmata16-4[1][1].pdfparadeoigmata16-4[1][1].pdf

Βίντεο star

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top