Στο εδώλιο 43 για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το… 1999

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η δίκη το πρωί

Στο εδώλιο 43 για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το… 1999
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν το πρωί 43 άτομα, ύστερα από... 13 ολόκληρα χρόνια για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαπατηθούν χιλιάδες επενδυτές χάνοντας τα χρήματά τους στην κούρσα των μετοχών του 1999.

Χρηματιστές, επιχειρηματίες, μέτοχοι εισηγμένων εταιριών, εφοπλιστές, μεσάζοντες ακόμη και ένα πρώην μοντέλο περιλαμβάνονται ανάμεσα στους κατηγορουμένους οι οποίοι καλούνται πλέον να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η δίκη τους ωστόσο το πρωί ξεκίνησε μετ’ εμποδίων, αφού το δικαστήριο χρειάστηκε να διορίσει αυτεπαγγέλτως συνήγορο υπεράσπισης σε μια εκ των κατηγορουμένων και να διακόψει τελικά για τις 24 Απριλίου. Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε βρεθεί αρχικά στα χέρια της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, οι χειρισμοί της οποίας έγιναν αιτία να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η επανεξέταση όμως από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση κάποιων υποθέσεων για τις μετοχές – φούσκες του Χρηματιστηρίου «άνοιξε το δρόμο» τελικά να καθίσουν στο εδώλιο 43 άτομα.

Σε 836 σελίδες του εφετειακού βουλεύματος που υιοθέτησε και ο Άρειος Πάγος, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το μεγάλο σκάνδαλο …αφαίμαξης του πλούτου των επενδυτών, ενώ παρατίθενται και τα ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Παράλληλα, οι δικαστές μέλη του συμβουλίου επισημαίνουν τις «σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον εσωτερικό τους έλεγχο», τις οποίες είχε εντοπίσει στην πρόταση του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Λιακόπουλος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που έκανε δεκτή το δικαστικό συμβούλιο , ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτων). Χαρακτηριστικά στο βούλευμα αναφέρεται: «Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκρι��ένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».

Παράλληλα, κατά τους δικαστές, μέσω δεκάδων εξωχώριων εταιρειών διακινήθηκαν πακέτα με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν στις μετοχές εξαιτίας της πλαστής εμπορευσιμότητας που αυτές παρουσίαζαν. Μάλιστα, οι δικαστές περιγράφουν την τακτική ορισμένων εκ των κατηγορουμένων να διαβεβαιώνουν σε γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών τους, ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά μετοχών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές τους.

«Οι διαβεβαιώσεις για προτάσεις ξένων επενδυτών ήταν αναληθείς αφού αποδείχθηκε πως αγοραστές δεν ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά ιδιώτες και υπεράκτιες εταιρείες», διαπιστώνουν τώρα οι δικαστές. Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό από συγκεκριμένους κατηγορούμενους φτάνοντας να χάσουν τις περιουσίες αλλά και τους κόπους μιας ζωής.

Βίντεο star
​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top