Η Moody’s προειδοποιεί: Η ύφεση θα αυξήσει τα προβληματικά δάνεια στο 40%!!!

"Οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν την πραγματικότητα με τα δάνεια"

Η Moody’s προειδοποιεί: Η ύφεση θα αυξήσει τα προβληματικά δάνεια στο 40%!!!

​Τουλάχιστον απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s για τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών! Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά πως τα συνολικά μη εξυ��ηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 30% έως το τέλος του 2013 και μάλιστα το ποσοστό αυτό, σύμφωνα πάντα με τη Moody’s πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014.

Η Moody’s επίσης εκτιμά πως το εύρος των συνολικών προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων, θα είναι πιο κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό οφείλεται στη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει ως «credit negative» τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, η περιορισμένη ρευστότητα, η αύξηση της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι επιπρόσθετοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Όπως επισημαίνει η Moody's, οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς μέσα σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται.

Με βάση το «Credit Outlook» του οίκου αξιολόγησης, αν και τα στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού, ο οίκος θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των επισφαλών δανείων διότι εξαιρούν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top