Απόκρυψη φόρων στα ακίνητα αναζητά η εφορία

Επιδρομή… διασταυρώσεων στα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ

Απόκρυψη φόρων στα ακίνητα αναζητά η εφορία

Σε διασταύρωση των στοιχείων τα οποία αφορούν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και των στοιχείων που αναγράφονται στο συμβόλαιο, στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν διαφορές στα τετραγωνικά που δηλώνονται και να καταβάλλεται η διαφορά φόρου που προκύπτει.

Ήδη από τις 5 Απριλίου έχουν τεθεί σε ισχύ διατάξεις που στοχεύουν στον εντοπισμό ενδεχόμενων απωλειών εσόδων, μέσω της απόκρυψης της πραγματικής επιφάνειας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές κ.τ.λ.).

Με τις νέες διατάξεις, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να προσκομίσουν στην εφορία μαζί με το συμβόλαιο και το εκκαθαριστικό πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου του 2009 (εφόσον ήταν υπόχρεοι) ώστε να διενεργηθεί έλεγχος μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται για την αξία του ακινήτου στο ΕΤΑΚ και των στοιχείων που δηλώνονται στο συμβόλαιο.

Εάν υπάρχει διαφορά, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο προκειμένου η εφορία να δώσει το πράσινο φως για τη συναλλαγή.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η επιφάνεια ή η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ., είναι μικρότερη από την επιφάνεια ή την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο, η μεταβίβαση θα μπλοκάρεται μέχρι ο φορολογούμενος να εξοφλήσει το επιπλέον ΕΤΑΚ έτους 2009, το οποίο αναλογεί στην επιπλέον επιφάνεια ή αξία, καθώς και τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους.

Τότε μόνο θα χορηγείται στον φορολογούμενο νέο εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2009, επικυρωμένο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Σε περιπτώσεις όπου τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα είναι αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με νόμους των ετών 2010 και 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις συνοδευόμενες από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα και στην αξία οφείλονται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των κτισμάτων αυτών, ώστε να μην πληρώσουν ΕΤΑΚ αναδρομικά για το έτος 2009.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top