Νεο εφάπαξ για 1,3 εκ. υπαλλήλους: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Σε... αναμμένα κάρβουνα 100.000 που βρίσκονται στην πόρτα εξόδου για σύνταξη

Νεο εφάπαξ για 1,3 εκ. υπαλλήλους: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Νέες σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο εφάπαξ μέσα στη χρονιά και θα επηρεάσουν πάνω από 1,3 εκ. μισθωτών του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται σε Ταμεία Πρόνοιας.

Αυτή τη στιγμή, το θέμα του εφάπαξ «καίει» πάνω από 100.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται στην πόρτα εξόδου για άμεση συνταξιοδότηση έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Συνολικά, δε, εκτιμάται ότι οι αλλαγές στα εφάπαξ θα αγγίξουν 670.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, 130.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, 60.000 τραπεζοϋπαλλήλους και περίπου 500.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι το νέο ψαλίδι που αναπόφευκτα φέρνει στο εφάπαξ η αδυναμία εφαρμογής του ενιαίου τύπου υπολογισμού του που προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από το 2014, και μάλιστα πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των μειώσεων που έγιναν στα εφάπαξ με το νόμο 4093/12 και ουσιαστικά θα ισχύσουν μόνο για μία χρονιά, το 2013.

Την ίδια στιγμή, από το 2014 έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα έως 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου και πιθανότατα και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος είναι «αδύνατον να προχωρήσει» , όπως αναφέρεται σε έγγραφο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, επειδή τα Ταμεία (κυρίως το Δημόσιο) δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε ατομικούς λογαριασμούς το σύνολο των εισφορών που έχουν πληρώσει οι δημόσιοι υπάλληλοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Οι μειώσεις που ισχύουν ήδη στα εφάπαξ που χορηγούν 21 Ταμεία Πρόνοιας δημοσίου, ιδιωτικού τομέα προβλέπουν μειώσεις από 1,94% έως 83%. Αναλυτικότερα, δείτε τον ακόλουθο πίνακα:

1.jpg2.jpg

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top