Δεν το λέμε για πλάκα: Κάψτε τα 500ευρα και θα... ανακάμψει η οικονομία

Μια "τρελή" ελληνική πρόταση για να ξεπεράσει την κρίση η Ε.Ε.

Δεν το λέμε για πλάκα: Κάψτε τα 500ευρα και θα... ανακάμψει η οικονομία

Μπορεί αρχικά να χαμογελάσατε, όμως δεν σας το λέμε για πλάκα! «Mήπως είναι ώρα να... ξεφορτωθούμε τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ;», είναι ο τίτλος της τελευταίας έρευνας της Bank of America/ Merrill Lynch, η οποία υπογραμμίζει πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση του ευρώ στηρίζοντας έτσι την οικονομία της περιοχής!

Όπως εξηγείται στην έρευνα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμωνόταν το ευρώ, αλλά θα αποκάλυπτε παράλληλα τα παράνομα εισοδήματα. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, αφού θα ήταν πιο εύκολη η άντληση εσόδων από την φορολόγηση των κεφαλαίων που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, άλλωστε, πρόκειται για το μακράν πιο ισχυρό χαρτονόμισμα στην Ευρωζώνη, το οποίο μάλιστα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος της Βρετανίας σταμάτησαν να τα πωλούν, όταν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνταν για... ξέπλυμα χρήματος.

Ακόμη, οι New York Times ανέφεραν ότι το 2006, το 1/4 των 500ευρων βρισκόταν στην Ισπανία, παρότι το ΑΕΠ της χώρας ήταν μόλις το 11,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται με το υψηλό ποσοστό της μαύρης οικονομίας.

Το σχέδιο για την απόσυρση

Παρότι τα 500ευρα έχουν κατηγορηθεί ότι σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στα χέρια φοροφυγάδων και... εγκληματιών, η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει την κυκλοφορία τους.

Αν όμως, αν λέμε συνέβαινε αυτό θα μειωνόταν η ζήτηση του ευρώ ως μέσου αποθησαύρισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωσή του, και αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στην ανάκαμψη. Ακόμη θα αντληθούν σημαντικά έσοδα από φορολόγηση της παράνομης δραστηριότητας, αν ακολουθηθεί το παρακάτω σχέδιο:

Ο κόσμος θα έχει περιθώριο ενός μόνο μήνα να καταθέσει όλα τα 500ευρα σε ευρωπαϊκή τράπεζα, εντός και εκτός Ευρώπης τράπεζα, καθώς μετά το πέρας της περιόδου αυτής το χαρτονόμισμα δεν θα έχει καμία αξία.

Οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν νόμιμες αποδείξεις για την πηγή των εσόδων για συγκεκριμένο ποσό - για παράδειγμα πάνω από 10.000 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top