Καλοκαιρινό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά! Αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Αλλάζουν όλα και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Καλοκαιρινό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά! Αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Έκπτωση 15% στον φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013 και αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, «κλειδί» στην φορολογία είναι οι επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών με βάση τις τιμές που υπήρχαν το 2005.

Η αναπροσαρμογή αναμένεται να φέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους φόρους, στα τέλη και τα έξοδα που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες γενικότερα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να χαθεί η έκπτωση 15% στον φόρο ακινήτων.

Το μεγαλύτερο σοκ θα το πάθουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά και τουριστικές περιοχές, καθώς εκεί οι τιμές πώλησης είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές ζώνης και θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.

«Τυχεροί» της υπόθεσης είναι οι ιδιοκτήτες σε πολύ ακριβές περιοχές, όπως Βουλιαγμένη, Φιλοθέη, Κολωνάκι, όπου οι εμπορικές τιμές υπολείπονται έως και 50%.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το νέο καθεστώς εξόφλησης προβλέπει πώς:

Όσοι χρωστούν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ θα πληρώσουν την οφειλή τους σε απεριόριστες δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς ελάχιστο όριο ποσό καταβολής.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ μόνο αν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση.

Επιπλέον, προβλέπεται

-Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.

-Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

-Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.

-Από τη ρύ��μιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ' επανάληψη ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top