Συμφωνία κυβέρνησης-συνδικάτων για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών

Περικοπές μισθών και αποζημιώσεις στους 490 που θα αποχωρήσουν

Συμφωνία κυβέρνησης-συνδικάτων για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών

Αίσια έκβαση είχαν οι συνομιλίες στη Λευκωσία για την εφαρμογή σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων συμφωνήθηκαν βελτιώσεις επί του αρχικού σχεδίου που αφορούν και στα τρία ζητήματα που απασχολούσαν το προσωπικό: τη μορφή των περικοπών στους μισθούς, τη διασφάλιση του ταμείου πρόνοιας και τις αποζημιώσεις για τους 490 -και όχι 560- υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να γίνουν κλιμακωτές μειώσεις μισθών, που θα κυμανθούν από 7% έως 20%.

Στο θέμα της διασφάλισης του ταμείου πρόνοιας φαίνεται ότι επιτυγχάνεται συμφωνία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία θα εκποιηθεί εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε να καλυφθεί το κενό των 12 εκατ. ευρώ, που οφείλεται σε μη καταβληθείσες εισφορές του εργοδότη.

Σε ό,τι αφορά στις συμπληρωματικές αποζημιώσεις στο προσωπικό της εταιρείας που θα αποχωρήσει, συμφωνήθηκε να καταβληθούν πρόσθετες αποζημιώσεις με βάση το τελευταίο σχέδιο πλεονασμού που εφαρμόστηκε στην εταιρεία, αλλά με ποσοστό κάλυψης στο 50% των όσων ίσχυσαν τότε. Η πρώτη δόση των αποζημιώσεων θα καταβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα χρήματα σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

Το μήνυμα ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, έστειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρων διαβουλεύσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς όλες οι συνομιλίες με τα συνδικάτα. «Θέλω να ευχαριστήσω τις συντεχνίες για την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει. Το πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον και εύχομαι όλα τα καλύτερα για τις Κυπριακές Αερογραμμές» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρος Σταύρου ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε. «Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό κλίμα και η προσπάθεια που έγινε και από πλευράς κυβέρνησης ήταν μεγάλη και τους ευχαριστούμε» ανέφερε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top