Διπλή ανατροπή στις συντάξεις 750.000 επαγγελματιών

Αυξάνεται στα 62 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης-Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης

Τρεις αλλαγές στις συντάξεις στην αναγνώριση των πλασματικών ετών και στα όρια ηλικίας με διαδοχική ασφάλιση ενεργοποιεί ο ΟΑΕΕ με την εφαρμογή σχετικών διατάξεων στο ασφαλιστικό καθεστώς 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με εγκυκλίους του Οργανισμού:

Μειώνεται στο 2% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης για όσους έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα από 1-1-2011 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως 31-12-2014.

Με τη διάταξη αυτή αρχίζει από φέτος η πρώτη δόση των σαρωτικών αλλαγών στον υπολογισμό των συντάξεων και αποτελεί τον προθάλαμο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος από το 2015 και μετά, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται αναλογικά, δηλαδή με βάση τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Αυξάνεται στα 62 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και προέρχονται από το ΙΚΑ με βαρέα ένσημα.
Ένας ασφαλισμένος που είχε βαρέα στο ΙΚΑ και μετά ασφαλίστηκε στον ΟΑΕΕ, μπορούσε να αποχωρήσει μόλις συμπλήρωνε ένα από τα όρια ηλικίας του τελευταίου ταμείου και εν προκειμένω του 60ου έτους που ισχύει στον ΟΑΕΕ.

Πολλοί ασφαλισμένοι που είχαν μέχρι το 2012 τις προϋποθέσεις για έξοδο με βαρέα δηλαδή 4.500 ένσημα, των οποίων 3.600 στα βαρέα, αλλά δεν ήταν 60 ετών είτε θα έπρεπε να περιμένουν για να γίνουν 62 και να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ είτε ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ για να κατοχυρώσουν την έξοδο στα 60. Με την εγκύκλιό του αυτή όμως ο οργανισμός κλείνει αυτό το παράθυρο και οδηγεί όλους όσοι είναι στην κατηγορία αυτή στην υποχρεωτική αύξηση του ορίου ηλικίας στα 62.

Ακόμα, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης και πλέον όσοι ζητήσουν την εξαγορά χρόνου για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μετά την υποβολή της αρχικής αίτησης, δεν θα πάρουν αναδρομικά σύνταξη από την ημερομηνία που υπέβαλαν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά η σύνταξή τους θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία που υπέβαλαν αίτηση για εξαγορά πλασματικού χρόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top