Eurogroup: 10 δις ευρώ στην Κύπρο αλλά με σκληρούς όρους

Παρότι δέχεται ότι ανέρχονται στα 23 δις οι κεφαλαιακές ανάγκες

Eurogroup: 10 δις ευρώ στην Κύπρο αλλά με σκληρούς όρους
Επικύρωσε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, το Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Δουβλίνο.

«Το Eurogroup θεωρεί ότι πλέον υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της συμφωνίας χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης του ESM για ποσό έως 10 δισ. ευρώ, που υπόκειται στη συνεισφορά του ΔΝΤ» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Το συγκεκριμένο ποσό χορηγείται πάντως παρότι η νέα εκτίμηση της Κομισιόν και της κυπριακής κυβέρνησης ανέβαζε τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια στα 23 δισ. ευρώ.

Αλλά και για να οριστικοποιηθεί η καταβολή των 10 δις ευρώ θα χρειαστεί να εγκρίνει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εγκρίθηκαν οι λεπτομέρειες του κυπριακού πακέτου διάσωσης και επιβεβαίωσε ότι η συνεισφορά του ESM και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό παραμένει στα 10 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση από τον ESM πάντως αναμένεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος.

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας αναφορικά με τους όρους του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, που εκφράζει και την ικανοποίησή του για τα αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Το Eurogroup προσβλέπει επίσης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. «Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου» συμπλήρωσε.

Τη συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου χαιρέτισε και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να στηρίξουμε τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η Λευκωσία δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της.

Τις διευκρινίσεις προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι σε επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα ζητούσε επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

Ο κ. Στυλιανίδης ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

​​​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top