Στα 23 δις ευρώ ανεβάζει η Κομισιόν το κόστος διάσωσης της Κύπρου

Τα 13 δις θα πρέπει να τα βάλει η Κύπρος

Στα 23 δις ευρώ ανεβάζει η Κομισιόν το κόστος διάσωσης της Κύπρου
Η κυβέρνηση της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ, 5,5 δισ. περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup (το οποίο συνέρχεται την Παρασκευή), ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.

Το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 10,6 δισ. και άλλα 400 εκατομμύρια μπορεί να προέλθουν από την πώληση χρυσού, οπότε το κενό ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ.

Η ΕΕ υπολογίζει την ύφεση στην κυπριακή οικονομία στο 8,7% για το 2013, άλλοι αναλυτές όμως, με δεδομένη τη βίαιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό και μιλούν για ύφεση πολύ μεγαλύτερη από 13%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέδωσε την αύξηση του ποσού στην καθυστέρηση και την ατολμία την οποία, όπως είπε, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση και έγκριση της μνημονιακής σύμβασης.

​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top