Moody’s: Εθνική και Eurobank πάνε για πλήρη κρατικοποίηση

"Η αδυναμία προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών θα επιδράσει αρνητικά στην αξιολόγηση"

Moody’s: Εθνική και Eurobank πάνε για πλήρη κρατικοποίηση

​Η αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές επιδρά αρνητικά στην πιστοληπτική τους ικανότητα και θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη κρατικοποίησή τους, σύμφωνα με τη Moody’s.

Σχολιάζοντας το «ναυάγιο» της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, ο αντιπρόεδρος και τραπεζικός αναλυτής του οίκου Νώντας Νικολαΐδης τονίζει πως τα γεγονότα στην Κύπρο επέδρασαν καταλυτικά στην όλη κατάσταση και εκτιμά πως η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών θα επηρεάσει πιθανόν αρνητικά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανταγωνιστικότητα των δύο τραπεζών, και θα σημάνει την απώλεια των συνεργειών και των εξοικονομήσεων κόστους που προβλέπονταν από το σχέδιο της συγχώνευσής τους.

«Η κρατικοποίηση θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, επειδή πιθανόν:

1)θα εξαλείψει την ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων τους και θα εξασθενήσει την εταιρική διακυβέρνησή τους,

2) θα εξασθενήσει τη διαχείριση των κινδύνων και θα οδηγήσει πιθανόν σε πιστωτικές αποφάσεις στη βάση μη εμπορικών κριτηρίων,

3) θα περιπλέξει τις λειτουργίες με την αναδιάρθρωση της διοίκησης στο ανώτατο επίπεδο και θα εξασθενήσει την ικανότητα των τραπεζών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές, καθιστώντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές. Πολλά από αυτά ήταν χαρακτηριστικά άλλων κρατικών τραπεζών στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνεται στο σχόλιο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top