Θέλεις να επενδύσεις στην Ελλάδα; Δες τι μπορείς να πετύχεις με τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Διαβάστε αναλυτικά!

​Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νέο «αναπτυξιακό πλαίσιο για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις»! Πρόκειται για ένα «εργαλείο» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές, καθώς φιλοδοξεί να ξεριζώσει το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας! ¨

Τα βασικά στοιχεία του:

Κατ΄ αρχήν, δημιουργείται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων, με σκοπό την παραγωγή, υλοποίηση και συντονισμό ενιαίας επενδυτικής – αναπτυξιακής πολιτικής, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την επιτάχυνση των επωφελών για τη χώρα επενδύσεων.

Ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργείται η «Υπηρεσίας μιας στάσης» για την αδειοδότηση και τον εν γένει συντονισμό, που θα ανήκει στο στενό Δημόσιο τομέα. Επιπλέον:

- Ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και της δίνεται η δυνατότητα να συγκροτεί ομάδες εργασίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο συντονισμός της δράσης των αρμόδιων Υπουργείων.

- Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, η διατήρηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία.

- Συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις σχετικές αιτήσεις.

- Η ΔΕΣΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειρίζεται τον επενδυτικό φάκελο, ενώ η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» στοχεύει, με την αξιοποίηση του διεθνούς δικτύου που διαθέτει, στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας.

- Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης.

- Θα εισαχθούν φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας.

- Για την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».

- Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 Ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top