Έκτακτη γενική συνέλευση για την ανακεφαλαιοποίηση αποφάσισε το Δ.Σ. της Εθνικής

Τι σημαίνει η απόφαση για το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας

Έκτακτη γενική συνέλευση για την ανακεφαλαιοποίηση αποφάσισε το Δ.Σ. της Εθνικής.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, όπως έχει προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται για την Εθνική Τράπεζα σε 9.756 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Εθνική πρέπει να εξασφαλίσει ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κατά 975,6 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το γνωστό 10%. Σύμφωνα με τα θέματα της ημερησίας διάταξης, όπως περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου και θα αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, η Γενική Συνέλευση καλείται να αποφασίσει για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (cocos) μέχρι του ποσού των 1.900 εκατ. Ευρώ. Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε ποσό cocos εκδοθεί μέχρι των 1.900 εκατ. Ευρώ, μειώνει αντίστοιχα το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9.756 εκατ. Ευρώ και κατά αντιστοιχία και το απαιτούμενο ποσό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Συμπερασματικά, εάν εκδοθούν cocos 1.853 εκατ. Ευρώ, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9.756 εκατ. Ευρώ με μετρητά διαμορφώνεται σε 7.903 εκατ. Ευρώ και κατά συνέπεια η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 790,3 εκατ. Ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σύμφωνα με το νόμο, θα εξουσιοδοτηθεί από τη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει τόσο το εύρος του reverse split όσο και την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, το χρόνο άσκησης του δικαιώματος των Μετόχων να μετάσχουν στην αύξηση, τη διάθεση δικαιωμάτων που τυχόν δε θα ασκηθούν και άλλα συναφή θέματα.


Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασής του, αποφάσισε σήμερα τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την Παρα��κευή, 19 Απριλίου 2013, με θέματα :

1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέσω α) αύξησης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) και β) μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το reverse split, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

2. Έκδοση ομολογιών μετατρεψίμων υπό αίρεση σε κοινές μετοχές, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπ��ζα (cocos) συνολικού ποσού έως 1.900 εκατ. Ευρώ.

3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 9.756 εκατ. Ευρώ μέσω έκδοσης νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαρτία που απαιτείται στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί στις 24 Απριλίου η πρώτη Επαναληπτική Συνέλευση και στις 29 Απριλίου 2013, στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μελά επί της οδού Αιόλου 93, στην Αθήνα, η δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η πρόσκληση για τη σύγκλιση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και των Επαναληπτικών, σύμφωνα με το νόμο, θα αποσταλεί αύριο Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο Χρηματιστήριο, στις θεσμικές Αρχές και θα είναι διαθέσιμη, σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της ιστοσελίδες της Τράπεζας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top