Αντικειμενικές αξίες: Αν ζεις σε… φτωχογειτονιά μην κάνεις ΚΛΙΚ γιατί μπορεί να πάθεις καρδιά!

Έρχονται τα πάνω κάτω - Δείτε παραδείγματα

Η αναπρο��αρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει από την Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών με την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν συλλέξει οι Επιτροπές του υπουργείου το 2005 και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2007.

Αυτές οι τιμές θα προσαρμοστούν στις σημερινές με αναγωγή και θα εμπλουτισθούν με στοιχεία που συλλέχτηκαν από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτά δεικτών μεταβολής. Οι τιμές που θα προκύψουν θα συνθέσουν τις νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, οι οποίες θα αξιολογηθούν στο τελικό στάδιο μέσω αντιπαραβολής με τις εκτιμήσεις του έτους 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία θα εμπλουτισθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα της εταιρείας η οποία συλλέγει στοιχεία για την αγορά ακινήτων απευθείας από τις τράπεζες, αλλά και με δεδομένα Εκτιμητών Ακινήτων .

Βάσει της μεθοδολογίας αυτής η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νέες αξίες στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι χαμηλότερες κατά μέσον όρο έως και 30% , ωστόσο σε περιοχές της περιφέρειες και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές και στα τουριστικά κέντρα αναμένονται έως και σημαντικές αναπροσαρμογές. Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπουν:
- Μειώ��εις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 30-35%. Σήμερα στις περιοχές αυτές (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λπ.) εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

- Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

- Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγορα��ες.

Οι νέες αξίες θα επιδράσουν σε μια σειρά από φόρους που βαρύνουν τόσο τα ακίνητα όσο και τα εισοδήματα (τεκμήριο διαβίωσης).

Σημειώνεται πως η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας ήδη από το 2011 και έχει περιληφθεί επανειλημμένως στο Μνημόνιο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών με στόχο να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές και αγοραίες τιμές των ακινήτων. Προς το σκοπό αυτό συστάθηκε ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Η επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τις αρχές Ι��υλίου 2013 ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα αντλεί πληροφορίες από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο από το πρωινό ΑΝΤ1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top