Κατώτατος μισθών πολλών ταχυτήτων από το 2014!

Ποια τα κριτήρια που θα τον καθορίζουν;

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα το υπο��ργείο Εργασίας για το μέλλον του κατώτατου μισθού από το 2014. Σήμφωνα με δημοσιεύματα προωθεί τη διαμόρφωση νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας με κατώτατο μισθό τριών ταχυτήτων.

Έτσι σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία, ο κατώτατος μισθός εισόδου στην αγορά εργασίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαφορετικός ο μισθός για τους εργαζόμενους έως 18 ετών, άλλος για όσους είναι έως 24 ετών και άλλος για μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους.

Στο κείμενο που διαμόρφωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη παρατίθενται όχι μόνο εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από αυτές ξεχωρίζουν οι εξής δύο:

1. Σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός των νέων ενδείκνυται σε ποσοστό περίπου 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων.
2. Ενδείκνυνται διαφοροποιημένοι κατώτατοι μισθοί ανά περιοχή εφόσον υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση οι βασικοί μισθοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για την οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση κατώτατου μισθού θα συνυπολογίζονται τα εξής:

• Η σχέση του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος με το όριο της ελάχιστης διαβίωσης και με τον μέσο μισθό.
Πόσοι μισθωτοί επηρεάζοντα�� από τον κατώτατο μισθό και ποια είναι η επίπτωση στο σύνολο των μισθωτών της χώρας.
• Ποιες είναι οι κοινωνικές παροχές προς τους ευάλωτες ομάδες που καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι φορείς που θα διαβουλευτούν οφείλουν να προσμετρήσουν:
• Τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές.
• Την παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους.
• Το ποσοστό ανεργίας, συνολικά και σε επιμέρους κλάδους.
• Έκταση, αιτίες και μορφές της αδήλωτης εργασίας.
• Συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ω�� αυτοτελούς παράγοντα.
• Συνδρομή ασφαλιστικών εισφορών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και
• Αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας (όπως φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία).

Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, αλλά και φορείς από τον χώρο των νοσοκομείων, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και μεγάλες εργατικές ομοσπονδίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top