Στήνεται φορολογικό… «μπλόκο» για το άρθρο 99

Σε επαγρύπνηση οι εφορίες για τις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση

Στήνεται φορολογικό… «μπλόκο» για το άρθρο 99
Σε επαγρύπνηση για τις εταιρείες που υποβάλλουν ή σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής σε προπτωχευτική διαδικασία, δηλαδή το άρθρο 99, καλεί το υπουργείο Οικονομικών τις εφορίες.

Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη καλούνται οι εφοριακοί να λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ασφαλιστικά, ποινικά ή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου και να ολοκληρώνουν τυχόν εκκρεμείς φορο��ογικούς ελέγχους σε βάρος αυτών των επιχειρήσεων με το που θα υποπέσει στην αντίληψή τους ότι επιχειρηματίας εξέδωσε παράβολα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εντός της Δ.Ο.Υ για την υποβολή αίτησης πτώχευσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Θεοχάρη, όταν η Δ.Ο.Υ. λαμβάνει γνώση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, εντοπίζει τον Α.Φ.Μ. της αιτούσας επιχείρησης και τυχόν συνυπόχρεων προσώπων και εξετάζει τις βεβαιωμένες οφειλές με βάση τα στοιχεία του συστήματος taxis.

Στη συνέχεια, εξετάζεται άμεσα η δυνατότητα λήψης μέτρων διασφάλισης των απαιτήσεων του Δημοσίου κατά του αιτούντος ή συνυπόχρεων προσώπων, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει σε σχετική χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα η Δ.Ο.Υ. πρέπει να εξετάζει κατά προτεραιότητα τα εξής:

- Tη δυνατότητα λήψης μέτρων άμεσης είσπραξης, όπως ιδίως της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και

- Tη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως ιδίως της εγγραφής υποθήκης σε τυχόν ακίνητη περιουσία της αιτούσας επιχείρησης, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του Δημοσίου είτε στο στάδιο της διαδικασίας εξυγίανσης ως ενυπόθηκου πλέον δανειστή, είτε σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας πτώχευσης με την προνομιακή κατάταξη αυτού.

Με την εγκύκλιο επιχειρείται και «παράκαμψη» τυχόν δικαστικών αποφάσεων για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Ορίζεται ότι όταν με δικαστική απόφαση αναστέλλονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της αιτούσας επιχείρησης, η Δ.Ο.Υ. έχει τη δυνατότητα να στραφεί κατά τυχόν συνυπόχρεων προσώπων, λαμβάνοντας μέτρα π.χ. κατά του διευθύνοντος συμβούλου οφειλέτριας Α.Ε.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top