Χ. Στυλιανίδης: κίνδυνος για ύφεση 13% στην Κύπρο το 2013

Μειώσεις στους μισθούς, αυξήσεις στους φόρους και το 2014

Χ. Στυλιανίδης:  κίνδυνος για ύφεση 13% στην Κύπρο το 2013
Η κυπριακή οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως και κατά 13% φέτος υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Το 2013 η ύφεση ενδέχεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του 8,7%, πιθανόν να φτάσει και το 13%», φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Χρήστος Στυλιανίδης. Σημειώνεται ότι πριν το μνημόνιο, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν τοποθετούσαν την ύφεση στο μόλις 3,5%.

Η κυπριακή κυβέρνηση κατέληξε αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της για πακέτο ύψους 10 δις ευρώ. Οι όροι του μνημονίου αναμένεται αν συζητηθούν στο σημερινό Euro Working Group sστις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου το 2014 και αυξήσεις φόρων, σημεία στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει σημαντικό περιθώριο ελιγμού.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αν εφαρμοστούν τα σωστά μέτρα και πραγματοποιηθούν επενδύσεις, η Κύπρος θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας».

​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top