Οι παγίδες στο νέο Ε1: Τι να προσέξετε

Οι νέοι κωδικοί και η παγίδα-φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέους κωδικούς, αλλά και μια (νέα) παγίδα - φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - πρόσθετη αυτής του ενιαίου φόρου - περιλαμβάνει η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2012.

Η δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλα τα φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, ενσωματώνει τις αλλαγές, τις οποίες επέφερε στη φορολογία εισοδήματος ο τελευταίος φορολογικός νομός.

Μεταξύ άλλων, στο νέο έντυπο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύρια, πρώτη, δευτερεύουσα), στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο και για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τον εντοπισμό των 500.000 προσώπων, που δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Οι νέοι κωδικοί του Ε1:

- Ο κωδικός 333, που αφορά στο ποσό, το οποίο παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011.

Μέσω του νέου κωδικού, τον πίνακα 8 του Ε1, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4%, που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012, και έτσι, η Εφορία θα προχωρήσει στο συμψηφισμό της εισφοράς, η οποία παρακρατήθηκε το 2012, με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Για τις περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, στους οποίους έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές στη διάρκεια του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα ή άλλες πηγές, αυτά θα προστεθούν στα υπόλοιπα και επί του συνόλου του εισοδήματος θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από το φόρο το ποσό, που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με αποδοχές 20.000 ευρώ, που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 3.000 ευρώ, η Εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης 2% επί των 23.000 ευρώ, δηλαδή φόρο 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ, που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ, και, συνεπώς, ο τελικός φόρος, που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα είναι 260 ευρώ. Ο διαχωρισμός γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον προσδιορισμό του οικονομικού προφίλ του φορολογούμενου και τον έλεγχο της ειλικρίνειας της δήλωσής του.

- Ο κωδικός 019, που αφορά στους επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

- Ο κωδικός 027, που αφορά σε όσους ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950.

- Ο κωδικός 177, που αφορά στη δήλωση ακαθάριστου εισοδήματος κατοικιών επιφανείας μέχρι 300 τ.μ. καθεμία, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

- Ο κωδικός 037, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

- Ο κωδικός 039, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων.

- Ο κωδικός 663, που αφορά σε ποσό επένδυσης για κινηματογραφικές ταινίες.

Δείτε και το νέο Ε1 του 2013 εδώ: Ε1.pdf

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top