Έγινε ο Γιάννης… Γιαννάκης και ήρθε για να μείνει: Ενιαίος φόρος αντί χαρατσιού το 2013

Μείωση 10-15% και μέσω ΔΕΗ η είσπραξη – Αυξάνεται ο φόρος στα εκτός σχεδίου

Έγινε ο Γιάννης… Γιαννάκης και ήρθε για να μείνει: Ενιαίος φόρος αντί χαρατσιού το 2013

Έγινε ο Γιάννης, Γιαννάκης και ήρθε… για να μείνει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην αντικατάσταση του χαρατσιού με έναν νέο ενιαίο φόρο με είσπραξη για το 2013 από τη ΔΕΗ και από την επόμενη χρονιά (2014) από τις ΔΟΥ.

Ουσιαστικά, ο νέος φόρος, ο οποίος θα ονομάζεται «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για του «Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» (ΕΕΤΗΔΕ) που βλέπαμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα είναι μια τροποποιημένη μορφή του χαρατσιού, η οποία θα απαλλάσσει μερικώς ή ενδεχομένως και ολικώς κάποιους ιδιοκτήτες (άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους ή πολύτεκνους) αλλά από την άλλη θα επεκταθεί και σε ιδιοκτήτες που έως τώρα απαλλάσσονταν ή δικαιούνταν ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των τριών αρχηγών που θα κατατεθεί στην τρόικα, ο νέος ενιαίος φόρος θα περιλαμβάνει ένα χαμηλότερο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με πέρυσι θα είναι μειωμένος κατά 10% - 15%.

Αν η τρόικα δώσει το «πράσινο» φως, θα αρχίσει αυτόματα ο αγώνας δρόμου για να καλυφθεί μία «μαύρη» τρύπα ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ ως απόρροια της μείωσης των συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί από φόρο στα αγροτεμάχια, από αυξημένο φόρο στα ακίνητα εκτός σχεδίου, από ακίνητα που ενοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες από τους οποίους δεν εισπράττει το χαράτσι και από εξαιρέσεις σε ακίνητα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, προβλέπεται έξτρα… φόρος για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν μέσω ΔΕΗ το χαράτσι αφού θα κληθούν να καταβάλλουν στις εφορίες τον φόρο με τόκους υπερημερίας.

Με το νέο σύστημα -εάν η τρόικα εγκρίνει αυτούσια την εφαρμογή του- προκύπτουν ελαφρύνσεις για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σχέση με το έκτακτο τέλος όπως φαίνεται στο ακόλουθο παράδειγμα:
Διαμέρισμα 80 τ.μ. πενταετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.
Έκτακτο τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 387 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 50 ευρώ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top